Forretningsplanen

Hvor lang skal din forretningsplan være?

Det er en forretningsplan, ikke en større afhandling fra UNI du skal til at skrive.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med forretningsplaner, var på Horsens Handelsskole. Vi havde en lærebog som, beskrev forretningsplaner og opbygningen af denne ret grundigt, hovedbudskabet var, at det var et værk i sig selv. Dette er hverken moderne, eller formålstjenstligt i vores travle hverdag.

Jeg kan forsikre dig om, at hverken banken, din kommende investor, sparringspartnere, eller andre gider at læse rigtig mange sider. Så min anbefaling til dig er, at holde din forretningsplan simpel, men ikke et dokument med simple tanker. Årsagen til, at du ønsker at holde teksten simpel er, at du vil komme ud med dit budskab, koldt kort og klamt!

 

Gør teksten let læselig. Vi har travlt i dagens Danmark, derfor skal din tekst være nem at overskue og nem at læse. De fleste vil udelukkende skimme den og fokusere på overskrifter og analyser. En lang tekst om dit og dat, kan du gemme til din blog eller din kommende bog til landets handelsskoler. Et par tips fra mig til dig:

 • Benyt ikke lange sætninger, medmindre der er strengt nødvendigt for forståelsens skyld. Korte fine sætninger er nemme at forstå!
 • Du bør ikke anvende forkortelser eller termer fra din handelsskolebog. Eksempler er SMASH, KISS, SWOT og den slags. Ikke alle forstår betydningen af disse.
 • Brug direkte sprog.
  Skriv ikke “I Danmark er der opbygget et overvågningssystem med det formål, at kontrollere indholdet af reststoffer i fersk kød.
  Men skriv i stedet:”I Danmark kontrollerer vi at der ikke er reststoffer i fersk kød.
 • Punktopstilling som denne er god. Det hjælper læseren til at forstå budskabet.
 • Lad ikke punkter stå alene uden en forklaring, det frustrerer. Eksempel: – Biler

 

Hold den kort. De fleste forretningsplaner er omkring 20-30 sider lange, herudover kommer en række bilag med analyser og nøgletal. Hvis du kommer længere op i sidetal, så skal du opsummere teksten, så den ikke fylder så meget. Lange forklaringer kan ofte skrives kortere.

 

Benyt grafikker

Jeg læste for nylig en forretningsplan på 15 sider. Den bestod primært af infografikker og nøgletal. Jeg købte planen, hvorfor? Fordi den beskrev vækstpotentialet i ideen rigtig godt og det tog mig kun 10 minutter, at forstå hvad virksomheden lavede. Du bør anvende følgende:

 • Benyt søjle og lagkage diagrammer til at vise, salgstal, netto fortjeneste, udgifter/indtægter osv.
 • At vise dit salg indenfor forskellige varegrupper i kasser, som sammenlagt giver 100%, det er nemt at forstå.
 • Lav ikke et diagram uden, at henvise til det i din tekst.

 

Giv din forretningsplan det sidste touch! Udover ordlyden, bør din forretningsplan være sat pænt op grafisk. Her kan det godt betale sig at få lavet en design skabelon. Det gør de professionelle virksomheder og det sælger ganske enkelt mere. Herudover så skal du huske:

 • Benyt ikke mere end 2 skrifttyper, det virker rodet.
 • Anvend ikke en skriftstørrelse under 10, for læseren bliver træt i øjnene.
 • Opdel teksten i afsnit, er du i tvivl skub teksten til næste side, ingen bliver irriteret over at bladre en gang.
 • Brug linjeafstand. Sammenpressede tekster er super irriterende!
 • Anvend altid stavekontrollen, findes den ikke i dit program, så kopier over i word og tilbage igen.